tiistai 13. joulukuuta 2011

Tunteita, tomaattia ja tosiarkea




Sunnuntaiehtoo
vietettiin tunnelmallisesti naapureiden kesken Martti -sedän luona. Hän oli loihtinut meille kauniin glögitarjoilun herkkupiirakoiden kera. On siunaus, kun on niin kivoja naapureita:) Samalla siinä hehkutin seurakuntamme joulujuhlaa, joka oli ihmeellinen kokemus. Ilon ja syvän riemun täyttämä. Totesin siinä, että minun jouluni alkoi sieltä. Aikuisena ei aina pääse siihen lapsuuden joulun riemukkaaseen tunnelmaan, mutta...tuolla juhlassa olin aivan kuin pieni lapsi täynnä intoa. Joulukuvaelma oli niin sykähdyttävä, kaunis ja taidolla toteutettu.




Tässä
jouluvalmistelujen keskellä tekaisin hehkuvan tomaattikeiton. Se on sipulin ja tomaatin makoisa liitto, varsinkin kun lisää vielä tuorejuustoa lopuksi. Nyt kun tomaatit eivät vielä ole ihan huippuhinnoissaan, raaskii tehdä vielä tuoreista tomaateista. Tässä teillekin ohje (Eeva, 11/2011), jos tekee vaikka mieli kokkailla.

Sipulinen tomaattikeitto

6 kypsää tomaattia
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
purkillinen tomaattipyreetä
1 l kasvislientä
muutama oksa tuoretta timjamia (laitoin itse kuivattua:)
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jätin pois ja hyvää tuli:)
1 dl ruokakermaa tai tuorejuustoa

1. Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja laita tomaatit muutamaksi sekunniksi kattilaan. Tee ensin tomaatteihin ristiviilto. Kuori sitten tomaatit ja poista siemenet (en tehnyt, paitsi kannan poistin) 
2. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki. Lisää tomaattien hedelmäliha ja tomaattipyree. Hauduta 1-2 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja anna hautua hiljaa poreillen 15 - 20 min. 
3. Mausta mustapippurilla, suolalla ja halutessasi sokerilla. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma/tuorejuusto. Kiehauta vielä kertaalleen ja tarkista maku.


Tosiarkea
tässä ripaus, mahtava tiski (nykyään aina) ja ahkerin tiskarimme. Kaikki paikat ovatkin sitten vedessä, mutta tyttö iloitsee ja hihkuu. Videoimme innokasta tiskaria. Murkkuikäiselle Inkulle näytämme sen sitten ja kummastelemme, että mihinkäs tämä into on kadonnut;)

Nyt maistamaan tomaattisoppaa ja joulukortteja kirjailemaan. Illalla on kirkolla joululaulujen ilta, hyvää musiikkia ja herkkuja. Huomenna odottaa Kerttujen pikkujoulustelut ja torstaina Käsityökoulun joulupajat. Milloinkas sitä jotakin kotitöitä ehtis tekemään;)

                                                              Tapaamisiin:)
  

2 kommenttia:

HannaKarmiini kirjoitti...

Pitääkin keittää tomaattikeittoa piiitkästä aikaa! Jotkut ruuat aina välillä unohtuu. Tomaattikeitto on hyvää, helppoa ja halpaa. Ja terveellistäkin. Liikuttava tuo pikku tiskaaja. Ihana!

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on jo kovasti ollut jouluista. Minä en oikoluvultani ja muulta tekemiseltä ole vielä ehtinyt juhlaa juurikaan miettiä. Ihan erikoinen tilanne! Tänään tuli postissa kasa joulukortteja, kauniita, ihania. Minullakin alkaa siis joulu. Ja tuota tomaattikeittoa teen varmaankin jouluvieraalleni. Saisi tuo Inkeri meilläkin tiskata... Une