keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Limbbua ja pikkuleipää


Muistan
katsoneeni hiljattain elokuvan, missä lahjakas lakiopiskelija oli vaihtanut alaa ja ryhtynyt leipuriksi. Kun onneton tilintarkastaja, harmaa miespuoli saapui hänen piskuiseen leipomoonsa tarkastamaan sekalaisia laskuvuoria, tarjosi leipuritar hänelle pikkuleipiä maidolla. Siitä hetkestä alkoi näiden kahden tarina:) Minäkin leivoin american cookies tänään. Ihan ihkaoikean ameriikanserkkuni Anitan ohjeella.  Se on rantautunut Suomen mantereelle tätini kautta. Voi että tuli hyviä! Sovelsin hieman ohjetta ja laitoin tällä kertaa tummaa suklaata ja rusinoita.

Anitan american cookies

225g marg. /voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 dl suklaarakeita (esim. Minut block)
3 dl vehnäjauhoja

Vatkaa marg./voi sekä sokerit keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Laita nokereina uunipellille ja jätä reilut välit. Paista 180 asteessa noin 11 minuuttia. Halutessasi voit koristella sulatetulla suklaalla.

Toinen
ehkäpä vieläkin terapeuttisempi kokemus oli tehdä ihan hapanleipäjuurella leipää. Tein juuren eilis iltana jääkaappiin ja tänään paistoin Limbun moniviljaleipää. Etelä-Suomessa kuuluisuuttakin niittänyt Leibomo Limbbu jakoi ohjeen lehdessä ja niinpä minäkin kokeilin. Taisin jäädä koukkuun...vaikken itse paljon leipää nykyään syökään. Saimme Laurin rakkahat kummit tänään kylään ja oli kiva tarjota tuoretta leipää. Iltaa istuttiin ja vielä aistittiin joulunkin fiilistä:)



                                                      Leppoisia hetkiä sinne!

tiistai 27. joulukuuta 2011

Riemukasta menoa!



Täällä
on vedetty kylleröä, oltu lenkillä, leikitty ja pelattu. Pappakin vietti joulua meidän kanssa. Maalle päästiin serkkulaan Tapanin ajelulla. Ihan parasta joulussa oli kun koko perhe nukuttiin kuusen alla. Oli siinä porukkaa ja autuaallisia hymyjä aamulla. Tätä oli kait suunniteltu jo useampi vuosi!





Inkivääri
on nauttinut, kun on leikittäjiä. Joulukuppi=Inkerin sanoin pukki ei pelottanutkaan, vaan pukin vierailun jälkeen tyttö riemukkaasti totesi: "Iloinen kuppi, Aapo kuppi:)". Uusi lääkärinlaukku on paras juttu. Tänä aamuna tapahtui se historiallinen juttu: Inkeri piirsi ensimmäisen käsijalkaisen ja siitä se piirrustustehdas sitten lähti käyntiin. En ole mitenkään neuvonut ihmisen piirtämistä ja siinä se minun vieressä yhtäkkiä vaan piirsi sen. Nyt syntyy kissaa, pupua ja poikien kuvia. Kynäote on täydellinen.




Uskomaton
valoilmiö tänään, aurinko paistaa! Lenkille siis matka vie miehen kanssa. Lenkkiolosuhteethan ovat ihanteelliset, ei sohjoa tai jäätä. Muuten täällä odotetaan lunta kuin kuuta nousevaa. Lauri sai meiltä Osku -serkun entisen lumilaudan lahjaksi. Voitte kuvitella, että pikkumies rukoilee lumisadetta. Muutenhan tämä lämpötila on kaukolämpölaskun maksajalle kovinkin toivottu. Viime joulunahan meni putki jäähän ja pappa eristeli taloa yhdestä sun toisesta kohdasta:)


                                                       Valoa sinne!

perjantai 23. joulukuuta 2011

Jouluhalit!


Pikkuinen
nukkuu, isot pojat ovat urakkansa tehneet, mies pisti vauhdilla siivouksen pulkkaan ja minä tässä tuumaan, kun olisi vielä...taidan juoda joulukahveet:)


                         Ihan kaikille lämpöiset jouluhalit täältä Inkerilästä:)

keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Esteetikon siivouspohdintaa



Kuulen
ja luen yhden sun toisen jo tamppailevan mattoja ja rauhoittuvan joulun viettoon. Höh, minä vaan sotken leipoessani lisää ja mieluummin pakenen kaikkeen kivaan touhuun;) Tänäänkin tonttuiltiin, vietiin Inkiväärin kanssa pikkumuistamisia postilaatikoihin. Isot nimipiparit valmistuivat Aapon kannustuksella, hän kun on meidän sakin tunnelmoija ja ihastui pipari-ideaan.

  
Ajatukset
ja haaveilut joulun valmistelusta voivat olla aivan jotain muuta, kuin sitten arkitodellisuus. Tiskivuori kasvaa, yläkerta on jokaiselta senttimetriltään täynnä legokasoja ja villakoiria loikkii väleissä. Saunaa ei kukaan ole pessyt, puhumattakaan pesuhuoneesta. Minä vaan googlaan kivoja uusia reseptejä ja leipoa pyöräyttelen karjalanpiirakoita.



No,
tietenkin tehdään se mitä keretään ja ei oteta turhasta paineita. Huvittavaa on tavallaan se, miten naisimmeiselle siivous tai tarkemmin sanottuna siisteys tuo joulumieltä. Mikä ihme siinä on? Onko se jossain äidinmaidossa jo valutettu sisuksiin. Tonttupaja työhuoneessa on kyllä ollut ahkerassa käytössä. Itsetehtyjä lahjoja on valmistunut ja siitä olen iloissani:) Ehkä se on tämän joulun juttu, ei nuo pursuilevat kaapit, joita kukaan ei ole ikuisuuksiin...vuosiin siivonnut. Jos olisin kroisos maksaisin maltaita lapsille työpalkkaa.

                                                Arpajaisvoitto päätyi keittiön iloksi:)
Siivous
ei vaan ole mun lempijuttu. En saa energiaa luudan varresta. Virtaa tulee aivan muusta, ehkäpä juuri tuosta käsillä tekemisestä ja ideoimisesta. Jossain ihmeen elämänvaiheessa palkkaan siivoojat säännölliseen hommaan ja itse toteutan ne tuhat ideaa, joita päässä viliseeeeeee:) Täytynee lopettaa tämä turha jaarittelu ja ottaa vaan kiinni sarvista tätä siivoushirveä;) Illalla päästään lasten koulun joulujuhlaan!

                                                Leppoisan jouluisia hetkiä sinnekin:)

perjantai 16. joulukuuta 2011

Joulukauneutta



Joulunajan
lempipäiviä ovat käsityökoulun joulupajat. Sain rakkahan Saara -kälyn mukaani ja mehän huokailtiin ja koetettiin kolmessa tunnissa keritä tehdä kaikkea ihanaa. Kasteltiin kynttilöitä, pakotettiin peltiä ja valmistettiin piparimuotteja. 





Tein
kynttilämansetit ja Ingrid Inkivääriprinsessaa ajatellen kruunupiparimuotin:). Kynttilöitä oli myös kiva kastella ja antaa sitten naapureille ja ystäville joulumuistamisena.



Inkerin 
unien aikana laitoin korupajan pystyyn ja viimeistelin kässäkoulussa tekemäni lasinsulatuskorut joulupaketteja ajatellen.


Iltahämärissä
kuvailin vielä uusimman huovutustyöni, bliseeratun merinohuivin. Löysin Pellavillasta kivat napitkin siihen:) Jos haluat piipahtaa korttitalkoissamme, sinne pääset Leenan Tuumasta toimeen -blogissa. Alimassa kuvassa vilahtaa minunkin kortit.



Oikein lämpöisen lempeää viikonloppua!  
Tulin juuri treffeiltä mieheni kanssa, mun paras joululahja:)

tiistai 13. joulukuuta 2011

Tunteita, tomaattia ja tosiarkea




Sunnuntaiehtoo
vietettiin tunnelmallisesti naapureiden kesken Martti -sedän luona. Hän oli loihtinut meille kauniin glögitarjoilun herkkupiirakoiden kera. On siunaus, kun on niin kivoja naapureita:) Samalla siinä hehkutin seurakuntamme joulujuhlaa, joka oli ihmeellinen kokemus. Ilon ja syvän riemun täyttämä. Totesin siinä, että minun jouluni alkoi sieltä. Aikuisena ei aina pääse siihen lapsuuden joulun riemukkaaseen tunnelmaan, mutta...tuolla juhlassa olin aivan kuin pieni lapsi täynnä intoa. Joulukuvaelma oli niin sykähdyttävä, kaunis ja taidolla toteutettu.




Tässä
jouluvalmistelujen keskellä tekaisin hehkuvan tomaattikeiton. Se on sipulin ja tomaatin makoisa liitto, varsinkin kun lisää vielä tuorejuustoa lopuksi. Nyt kun tomaatit eivät vielä ole ihan huippuhinnoissaan, raaskii tehdä vielä tuoreista tomaateista. Tässä teillekin ohje (Eeva, 11/2011), jos tekee vaikka mieli kokkailla.

Sipulinen tomaattikeitto

6 kypsää tomaattia
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
purkillinen tomaattipyreetä
1 l kasvislientä
muutama oksa tuoretta timjamia (laitoin itse kuivattua:)
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jätin pois ja hyvää tuli:)
1 dl ruokakermaa tai tuorejuustoa

1. Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja laita tomaatit muutamaksi sekunniksi kattilaan. Tee ensin tomaatteihin ristiviilto. Kuori sitten tomaatit ja poista siemenet (en tehnyt, paitsi kannan poistin) 
2. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja valkosipuleita hetki. Lisää tomaattien hedelmäliha ja tomaattipyree. Hauduta 1-2 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja anna hautua hiljaa poreillen 15 - 20 min. 
3. Mausta mustapippurilla, suolalla ja halutessasi sokerilla. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma/tuorejuusto. Kiehauta vielä kertaalleen ja tarkista maku.


Tosiarkea
tässä ripaus, mahtava tiski (nykyään aina) ja ahkerin tiskarimme. Kaikki paikat ovatkin sitten vedessä, mutta tyttö iloitsee ja hihkuu. Videoimme innokasta tiskaria. Murkkuikäiselle Inkulle näytämme sen sitten ja kummastelemme, että mihinkäs tämä into on kadonnut;)

Nyt maistamaan tomaattisoppaa ja joulukortteja kirjailemaan. Illalla on kirkolla joululaulujen ilta, hyvää musiikkia ja herkkuja. Huomenna odottaa Kerttujen pikkujoulustelut ja torstaina Käsityökoulun joulupajat. Milloinkas sitä jotakin kotitöitä ehtis tekemään;)

                                                              Tapaamisiin:)
  

lauantai 10. joulukuuta 2011

Joulutorilla

 Tienapojatkin bongattu:)
Oijoi,
sitä taitoa ja kaunista jälkeä, mitä tänään Käsityöläisten joulutorilla sain ihailla. Muutama lahja tuli hankittua ja paljon ideoita ja innostusta poimittua. Kävin pari hyvää juttuhetkeä käsityöläisten kanssa, esimerkiksi takojan ja hopeaseppien pöytien äärellä. Myös lasikorujentekijän kanssa kävin ideariihikeskustelua:) Tällä joulutorilla on parasta nähdä itse tekijät paikalla ja saada vaihtaa ajatuksia. Taiteilijabasaariin en enää kerennyt, se on myös ihan lempipaikkani joulun alla. Kotiväki oli saanut jo venyä menojeni takia tarpeeksi;)



Eilisillan
korttipaja oli mannaa sielulle ja mielelle. Hauskat jutut yhdistettynä korttitaiteiluun olivat viikon päätteeksi vain niin rentouttavaa puuhaa. Valmistakin saatiin, muutama kuva tuotoksista iltavalaistuksessa.



Aamukahvilla
odotti kiva yllätys:) Avattuani koneen huomasin voittaneeni Esmeraldan -blogissa hauskat lintunaulakot. Olin niin hilpeällä mielellä voiton takia, että wot!

perjantai 9. joulukuuta 2011

Pienten varpaiden vipinää ja näpräyssormien syyhyntää


Lapsi,
tuo meidän pikku-Inkeri on ehtymätön laululintu nykyään. Hän liikkuu hypellen ja tanssahdellen. Nytkin hän rauhoittaa itseään päiväunille laulellen muumilaulua:) Jalat vispaa peiton alla laulun tahtiin. Onneksi meillä on monta tanssittajaa ja temppuilijaa. Eilisilta istuttiin taas sohvalla ja Inkivääri esiintyi Laurin kanssa, heittivät temppuja ja tansseja tuntitolkulla.



Minun
mieleni on virinnyt jo joulun tahtiin. Eilen oli meillä seurakunnasta 10 äitiä ja 17 lasta joulutreffeillä. Hih, oli siinä vipinää, kun kaikki lapset olivat 4kk-5v. väliltä;) Kaksituntinen meni vauhdilla, pientä ohjelmaa olin varannut ja syötiin porkkanalinssikeittoa ja herkkujakin olivat äidit tuoneet. Olin kaivanut jo joulujuttuja esille, aiemmin kuin tavallisesti. Omat lapset olivat siitä iloissaan. Ehkäpä teen sen yleensä liian myöhään. Jouluruusun ympärille syntyi pieni asetelma, bongasitko pikkupupunkin;)



Työn alla
on siskolle joululahjamekko. Tilaustyö vanhasta ihanasta turkoosista retrokankaasta. Sukkia valmistuu lisää kummipojille ja illalla pääsen taas korttitalkoisiin Kerttuihin, ah! Keskiviikon talkoot jäivät kesken ja nyt sormet syyhyää jatkamaan. Uskomaton korttipaja on KerttuAnnen alakerrassa, varsinainen skräppäysluola. Lauantaille haaveilen Käsityöläisten Joulutorille pääsyä ja sunnuntaina on seurakunnassa joulujuhla, jota juonnan. Koko perhe suunnataan sinne jouluiseen tunnelmaan:)



Jospa tänä vuonna saan kortit ajoissa matkaan;)